sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Miksi klikit?

Kirjoittaja: Hugo.


Voisin tämän viikonlopun tapahtumien seurauksena kirjoitella viimeisen merkinnän tämän viikon osalta aiheesta, joka kyllä on itseäni koskettanut tässä lähiaikoina, mutta joka on niitä aiheita mistä en tarkalleen osaa taaskaan selittää kovinkaan jämeriä faktoja. Tahdon kuitenkin hieman paikkailla edellisen tekstini kankeita ajatuksia vähän tasokkaammalla tekstillä, saa nähdä tuleeko tästä sitten mitään rationaalisempaa.

Olen miettinyt klikkejä. Tälle sanallehan on useita muitakin nimityksiä, mutta otan nyt vapauden olla hieman harhateillä sivistyksellisestä sanastosta (hyvitän sen kyllä moninkertaisesti kun tenttikausi alkaa), ja puhua enemmän yleiskielellisin termein. Klikit varmaankin ovat tuttuja monelle minunikäiselleni, tai minunkaltaisilleni opiskelijoille tietynlaisissa oppilaitoksissa. Sisäoppilaitoksessa olen havainnut klikkejä enemmän kuin riittämiin. Klikkejä on monenlaisia, ja klikit voivat jakaantua vielä uusiin klikkeihin. Yleisestihän klikillä tarkoitetaan jotakin ihmisryhmää, jolla on samankaltaisia intressejä, ihmisiä, jotka ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa sekä ihmisjoukkoja, jotka tekevät yhteisiä ja heitä yhdistäviä asioita yhdessä ryhmässä.

Klikkiä sanana käytetään mielestäni nykypäivänä enemmän juuri koulumaailmassa kuin missään muualla. Sana klikki nimittäin voisi kuulostaa oudolta esimerkiksi työelämässä tai perhesuhteita pohdittaessa, vaikka näilläkin sarakkeilla klikkiytymistä on havaittavissa eri sukuhaarojen tai työpaikkatehtävien muodoissa. Mutta klikit itsessään kuuluvat koulumaailmaan. Omassa koulussani en ole voinut olla välttymättä erilaisten klikkien kohtaamisilta. Koulussani on suurin piirtein kolmisentuhatta oppilasta, ja ikäjakaumakin on suuri, noin 14-vuotiaista 21-vuotiaisiin. Koulu yhdistää siis sekä ylemmän että alemman tutkinnon suorittavia oppilaita. Itse kuulun niihin, jotka suorittavat jo toiseksi viimeisen vuoden opintojaan.

Huomattavimmat klikit koulussa jakautuvat enimmäkseen tämän ikäjakauman perusteella. Useimmat nuoremmat, noin 14-16-vuotiaat viihtyvät parhaiten yhdessä, heillä tuntuu vielä olevan hakusessa se, mitä he elämältään hakevat, mikä toisaalta tuossa iässä on mielestäni ihan suvaittavaakin. 16 ikävuoden jälkeen alkaa ikäjakaumaklikkiytyminen hieman sirpaloitua, mutta se on silti havaittavissa taustalla. Useat 17 vuodesta ylöspäin olevat tiedostavat jo sen, mitä heistä on aikuisina tulossa, mitä heidän on tehtävä päästäkseen omaan, henkilökohtaiseen tavoitteeseensa, ja miten paljon he saavat luistaa opintojensa aikana. Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että heillä on varaa myös tarvittaessa vaihtaa vapaalle, eivätkä he täten uhraa kaikkea aikaansa kallisarvoisille opinnoille, joita minä ainakin pidän suuressa arvossa.

Toki ikäjakauman vuoksi on myös (karkeasti sanottuna) sekä hyviä että pahoja klikkejä. Hyvissä klikeissä ollaan sosiaalisia, hyvätapaisia, ei syrjitä muita ihmisiä tai klikkiytymiä, ja ollaan mahdollisimman 'epäklikkimäisiä', eli toisin sanoen, klikki on olemassa mutta siitä ei ensisilmäyksellä näe, että se olisi jonkinlainen klikki, ja vaikka klikki olisikin, niin se ei olisi pahansuopa tai paheksuttava klikki. Näiden klikkien vastakohtia sitten ovatkin nämä pahat klikit. Joukkiot, jotka harjoittavat henkistä ja/tai fyysistä väkivaltaa, puhuvat toisista klikeistä pahaa ilman kunnollista syytä, tai aiheuttavat pahennusta omalla käytöksellään. Tällaiset klikit ovat pahaksi sekä itse työyhteisölle, että sen jäsenille. Osalle voi jäädä syviäkin arpia erilaisista solkkauksista, mitä huonot klikit aiheuttavat, tai sitten 'vain' pitkäaikaiset kaunat siitä, mitä nämä klikit ovatkaan tehneet.

En tunnusta itse kuuluvani minkäänlaiseen klikkiin. Korkeintaan kaikkien opiskelijoiden muodostamaan klikkiin (toisaalta sellaiseksi oppilaskuntaa itsessään ei voi määritellä. Klikit ovat nimittäin yleisesti pieniä, korkeintaan muutaman kymmenen jäsenen kokoisia ryhmiä), tai sitten muutamaan klikkiin, jotka muodostan muutaman muun kaltaiseni opiskelijan kanssa. Mutta kutsuisin tämänkaltaisia joukkioita ennemminkin yksinkertaisesti opiskelijaryhmiksi, tai kanssaopiskelijoiksi. Klikkiytyminen on minulle jonkinasteinen kirosana.

Hyvää yötä ja tapaamisiin.

-Hugo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti